21 Οκτ 2012

Τελευταία μαγειρέματα για να κλείσουν τα μέτρα

Ολοκληρώθηκε μετά από 6,5 ώρες περίπου η μαραθώνια σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όπου συζητήθηκαν όλες οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε να εκταμιευθεί η δόση μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.....

Στη σύσκεψη που ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξιμου συμμετείχαν περισσότεροι από 15 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη υπουργείων.

Ο πρωθυπουργός έδωσε σαφή εντολή να προχωρήσει άμεσα το κυβερνητικό έργο με στόχο να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εμφανίσθηκε αισιόδοξος όσον αφορά τα εργασιακά:«Είχαμε συζητήσεις για τα εκκρεμή θέματα. Είμαστε πολύ κοντά στην τελική συμφωνία και σε πολύ καλό δρόμο με τα εργασιακά ζητήματα. Η συμβολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη είναι πολύ σημαντική», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τόνισε πως έγινε «ένας πολύωρος συντονισμός προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης. Όπως ξέρετε, πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρέπει να κατατεθεί προϋπολογισμός για να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης γύρω στα μέσα Νοέμβρη».

Ο κ.Στουρνάρας σε ερώτηση δημοσιογράφου δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία για έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή υπογραμμίζοντας πως δεν νομίζει πως θα κληθούν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών, στις Βρυξέλλες.
Για τα εργασιακά ο κ. Στουρνάρας ανάφερε πως «γίνεται διαπραγμάτευση και θα φανεί τις επόμενες δυο μέρες».

Ο πρωθυπουργός προτίθεται να περάσει τα μέτρα από την Βουλή σε δύο νομοσχέδια με την διαδικασία του κατεπείγοντος παράλληλα και με την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα αποδέχθηκε κάποια σημεία των κυβερνητικών προτάσεων και δεν αποκλείεται η συμφωνία να έχει κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Επιδίωξη είναι να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα με την τρόικα και να προχωρήσει η έκθεση αξιολόγησης, ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Βασική εμπλοκή μπορεί όμως να προκληθεί κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση των μέτρων, καθώς ήδη καταγράφονται έντονοι κραδασμοί μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και της ΔΗΜΑΡ, με βουλευτές και των δύο κομμάτων να απειλούν ότι θα τα καταψηφίσουν.

Ηδη το Μέγαρο Μαξίμου κινείται στο να προκαταλάβει αντάρτικο των «γαλάζιων» βουλευτών και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο να διαγράψει τον βουλευτή Φθιώτιδας Νίκο Σταυρογιάννη ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα και επέκρινε την κυβέρνηση ότι άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει μετεκλογικά.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στην Καθημερινή ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής «συνιστούν θετική εξέλιξη, αλλά πρέπει να τρέξουμε κόντρα στο χρόνο, για να προλάβουμε τις ημερομηνίες για τη δόση του Νοεμβρίου. Χρειάζεται συντονισμός όλης της κυβέρνησης για να προλάβουμε τον Νοέμβριο».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε ότι «η δόση θα καταβληθεί στις αρχές Νοεμβρίου και πάντως πριν από τα μέσα του μήνα».
Πηγή : iefimerida.gr           
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...