31 Οκτ 2012

Ένας δεκάλογος για οικονομία... σε κρίση


Μπορεί η 31η Οκτωβρίου να είναι η παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης αλλά εν έτει 2012 στην Ελλάδα δύσκολο να μπορέσουμε να τη …γιορτάσουμε. Αντ’ αυτού καλύτερα θα ήταν να περικόψουμε κάποια από τα καθημερινά μας έξοδα, ακολουθώντας 10 απλούς τρόπους. 

Καθημερινά κάνουμε μικροέξοδα, τα οποία ωστόσο συνειδητοποιούμε όταν πλέον είναι πολύ αργά. Η γνωστή ατάκα «μα καλά που χάλασα το 20ευρω» είναι κάτι που οι περισσότεροι (τυχεροί) αναρωτιούνται καθημερινά...
ακόμα. Για να μπορούμε λοιπόν να έχουμε ανάλογες απορίες (άρα και 20ευρα) και στο εγγύς μέλλον, τι θα λέγατε να μειώσουμε (ναι ακόμα περισσότερο) κάποια μικρά καθημερινά έξοδα;

1. Φάτε ότι αγοράζετε ή μην το αγοράσετε εξ’ αρχής
Αν και οι μέρες της αλόγιστης κατανάλωσης στο σούπερ μάρκετ αποτελούν «παραμύθι» για να μαθαίνουν οι μικροί και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να εξοικειωθούμε όλοι στο να γράφουμε μία λίστα πριν τις αγορές και να την τηρούμε κατά γράμμα. Ένας καλός τρόπος μάλιστα, είναι να πηγαίνουμε για τα καθημερινά ψώνια, όταν βιαζόμαστε, άρα δεν θα έχουμε χρόνο να παρασυρθούμε.

Συμβουλή: αν και τα «ληγμένα» έχουν πέραση αυτήν την εποχή, προσέχετε πάντα τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων που αγοράζετε, ώστε να μην πηγαίνουν χαμένα τα χρήματά σας.

2. Κουπόνια και προσφορές
Η εποχή της ντροπής και του τουπέ με ύφος «τι εγώ να ψωνίσω με κουπόνια, ποτέ» είναι ατάκα από το παραμύθι που αναφέραμε προηγουμένως. Και γιατί να μην ψωνίσουμε με κουπόνια εξάλλου, όταν μάλιστα είναι… δικαίωμα των αγορών μας. Με την ίδια λογική λειτουργούμε (φυσικά) και στις προσφορές. Γιατί να μην επωφεληθούμε από ένα «2+1»;

3. Κινητά...πακέτα
Μπορεί η κρίση να έχει χτυπήσει για τα καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποποιηθούμε όλες μας τις συνήθειες. Αντίθετα, θα τις προσαρμόσουμε. Με την πληθώρα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οικονομικές προσφορές σε πακέτα σύνδεσης, κάρτας και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, μόνο που δεν …χαρίζουν τους λογαριασμούς. Αυτό που χρειάζεται είναι να το ψάξουμε λίγο καλύτερα. Τι προσφέρουν και τι συμφέρει…ο Άνταμ Σμιθ στην κινητή τηλεφωνία δηλαδή.

4. Αυτοκίνητο; Επαναλάβατε αργά παρακαλώ
Πρόβλημα μαθηματικών: ένα αυτοκίνητο 1100 κυβικών (1108 για την ακρίβεια), το 2005 χρειαζόταν 32 ευρώ για να φουλάρει. Το 2012 πάλι χρειάζεται τα διπλάσια…αν είναι τυχερό. Κάθε πότε το... ξεπαρκάρει ο ιδιοκτήτης του; Απάντηση: εκεί που έχει φτάσει η βενζίνη μόνο σε γιορτές και αργίες. Άρα αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Ποδήλατο, ΜΜΜ (όσο τα εισιτήρια είναι σε σταθερές τιμές) και γιατί όχι πόδια…Η κρίση εξάλλου βοηθά τους τολμηρούς.

5. Χόμπι…μήπως να το ξανασκεφτώ;
Φυσικά και όχι. Τα χόμπι είναι μία μοναδική ευκαιρία να ξεδίνει ο καθένας από την ένταση της καθημερινότητας. Βέβαια, αν το δικό σας χόμπι δεν ήταν ο…ανέξοδος περίπατος, αλλά τα σαββατοκύριακα στην εξοχή, η ιππασία και το τένις, ίσως έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσετε. Σε περιόδους κρίσης, τα χόμπι μπαίνουν στη σφαίρα της εφευρετικότητας και των νέων ιδεών, όχι της τιμής.

6. Τηλεόραση…την ελληνική εννοείτε;
Ένα έξοδο που μπορούμε άνετα πλέον να περιορίσουμε στην καθημερινότητά μας είναι η …τηλεόραση. Τα τηλεοπτικά κανάλια είναι στην υπηρεσία του τηλεθεατή, καθώς δεν έχουν να επιδείξουν κάποιο ιδιαίτερο τηλεοπτικό πρόγραμμα, που θα μπορούσε να κάνει τους μετρητές της ΔΕΗ να πάρουν φωτιά. Ευτυχώς βέβαια, που η ελληνική τηλεόραση (οι καλές εποχές που πιανόταν ο αντίχειρας από το zapping χάθηκαν καμιά 5ετία πριν) «συμβάλλει» στην κρίση και βοηθά τον καταναλωτή να βγάλει εντελώς την πρίζα. Έτσι και δεν μπαίνουμε στον πειρασμό των διαφημίσεων και καίμε λιγότερο ρεύμα.

7. Καλωσορίσατε
Και αφού η τηλεόραση έχει πάρει τη δική της θέση, ως …εικαστικό έκθεμα στο σαλόνι, έχει έρθει η ώρα να καλέσουμε φίλους σπίτι. Λίγο κρασί (τόση ποικιλία υπάρχει, δεν μπορεί, θα βρεθεί κάτι καλό και οικονομικό) και ένας μεζές μπορούν να χαρίσουν ευχάριστες και χαλαρές βραδιές, όπου δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε την ατάκα «συγνώμη, πόσο έχει μία μπύρα, είπατε;». Μοιραστείτε τα έξοδα της βραδιάς και διασκεδάστε χωρίς τον…σερβιτόρο. Εξάλλου η διασκέδαση δεν χρειάζεται χρήματα αλλά διάθεση και καλή παρέα.

8. Ανακύκλωση...ιδεών
Γιατί να πετάμε υλικά και κυρίως ρούχα όταν αυτά έχουν φθαρεί; Δεν είναι καλύτερα να τα ...αποκαθιστούμε; Αρκετά από αυτά ίσως να μην διορθώνονται αλλά αξίζει η προσπάθεια. Και αν πάλι η επιδιόρθωση δεν μας ικανοποιεί, έχει έρθει η ώρα να μάθουμε την τέχνη της ανταλλαγής. Κάτι που σε εμάς μπορεί πλέον να είναι άχρηστο, σε κάποιον άλλον ενδεχομένως να είναι ζωτικής σημαίας. Γιατί να το πετάξουμε και να μην το δώσουμε ή να το ανταλλάξουμε; Εμπρός στον δρόμο που χάραξε το …meet market.

9. Παιδί...έναν καφέ
Πότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι (ή τουλάχιστον οι περισσότεροι) μπορούμε να φτιάχνουμε τον δικό μας καφέ μόνοι μας; Καλός ο freddo espresso αλλά δεν είναι και για χόρταση…Εάν πάλι δε μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτόν, μάθετε τουλάχιστον να τον φτιάχνετε μόνοι σας. Έτσι θα μπορείτε να τον απολαμβάνετε καθημερινά στο γραφείο σας, χωρίς να σκέφτεστε το… κάτι λιγότερο από 2ευρω που «αυτομολεί» καθημερινά από το πορτοφόλι σας.

10. Tα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια…
Ο αρχαίος φιλόσοφος Επίκουρος είχε πει κάποτε ότι «Αν θέλεις να κάνεις κάποιον πλούσιο, μην του προσθέτεις χρήματα, να του αφαιρείς επιθυμίες». Με μία απλή παράφραση, καθώς ο πλούτος είναι μάλλον «αστείος» στην προκειμένη περίπτωση, για να μπορέσει κάποιος να κάνει οικονομία επιβάλλεται να «κόψει» τις πάλαι ποτέ καθημερινές χαρές. Άρα τσιγάρο, αλκοόλ, και άλλα τέτοιου τύπου …ακριβά χόμπι θα αποτελούν στο εξής, τις αιτίες που γίναμε...πιο υγιείς.
Υπομονή, παιδιά, κρίση είναι θα περάσει (;)...
ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ


Πηγή : clickatlife.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...