30 Οκτ 2012

Καινοτομία, ο δρόμος για την αειφορία

O Dr. P. Diamandis είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του φετινού TEDxAcademy. Στο CSR Review μιλάει για την έννοια της ΕΚΕ, την ανάγκη για καινοτόμες και ριζοσπαστικές λύσεις, καθώς και για την πολιτική του X Prize Foundation, του ιδρύματος που έχει δημιουργήσει. ....

O Dr. Peter Diamandis είναι ευρέως γνωστός για τις προσπάθειές του για την εξάπλωση των ιδιωτικών διαστημικών πτήσεων. Πέρα από το πάθος του, όμως, για το διάστημα, βασικό κίνητρο της πορείας του είναι και η αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων που απασχολούν τον πλανήτη.

Πιστεύετε στην έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης; Τι θεωρείτε πως μπορεί να προσφέρει στον κόσμο;
Απόλυτα. Οι Οργανισμοί που δεν αντιμετωπίζουν την κοινωνική υπευθυνότητα με τη δέουσα σοβαρότητα δεν πρόκειται να επιβιώσουν. Χάρη στο διαδίκτυο και την αυξανόμενη πρόσβαση στην πληροφορία, το κοινό καθίσταται όλο και πιο ενήμερο σχετικά με τις πράξεις των εταιρειών. Οι άνθρωποι δίνουν σημασία στον τρόπο με τον οποίο οι Οργανισμοί αντιμετωπίζουν το περιβάλλον, τους υπάλληλους και τους πελάτες τους.
Οι τελευταίοι, λοιπόν, είναι αναγκασμένοι να αναλογίζονται τον αντίκτυπο που έχουν στην κοινότητα. Ειδάλλως, η φήμη και η επιχειρηματική τους επιτυχία διακινδυνεύεται. Όταν, όμως, οι εταιρείες εστιάζουν στη βελτίωση των κοινοτήτων, όπου και δραστηριοποιούνται, θα λάβουν και την ανάλογη υποστήριξη. Οι δράσεις στο πεδίο της ΕΚΕ θα γίνουν αμοιβαία επωφελείς. Σε τελική ανάλυση, οι επιχειρήσεις υφίστανται στον ίδιο κόσμο με τους υπόλοιπους. Όποιες καινοτομίες βοηθήσουν να αναπτυχθούν, θα λειτουργήσουν ευεργετικά και για τις ίδιες.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι ο κόσμος περιμένει πλέον λιγότερα από τις κυβερνήσεις και περισσότερα από τον επιχειρηματικό κόσμο; Θεωρείτε τις επιχειρήσεις και τα ιδιωτικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα ως τα μέσα για ένα μέλλον αειφορίας;
Αν και οι κυβερνήσεις έχουν επιτύχει αρκετά εξαιρετικά πράγματα, σίγουρα γνωρίζουν και κάποιους περιορισμούς. Καθώς κάθε σχέδιό τους θα πρέπει να διερευνηθεί εξονυχιστικά, οι κυβερνήσεις δεν παίρνουν εύκολα ρίσκα. Δεν τους επιτρέπεται, βλέπετε, να αποτύχουν. Η παρουσίαση, όμως, μιας σημαντικής καινοτομίας, που μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων, απαιτεί να παίρνει κανείς ρίσκα. Και πάντα ενέχει την πιθανότητα της αποτυχίας.

Για να επιτευχθεί πραγματικά το όραμα της αειφορίας, χρειαζόμαστε αρκετές ριζοσπαστικές ιδέες – γρήγορα. Οι επιχειρήσεις και ιδιωτικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευελιξία. Έχουν, λοιπόν, τη δυνατότητα να λειτουργήσουν περισσότερο δημιουργικά και, συνεπώς, να κατορθώσουν περισσότερα σε επίπεδο καινοτομίας. Αν μια ιδέα δεν διατηρεί και κάποια πιθανότητα αποτυχίας, τότε μάλλον δεν αποτελεί ανακάλυψη. Πρόκειται για μια απλή βελτιωτική κίνηση. Αυτό, όμως, που χρειαζόμαστε είναι πιο γρήγορες λύσεις.

Αειφορία μέσω καινοτομίας. Μπορούμε να το καταφέρουμε;
Ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε την αειφορία είναι η καινοτομία και/ή η αλλαγή νοοτροπίας. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, η κοινωνία μας δεν είναι δομημένη με άξονα και στόχο την αειφορία. Η καινοτομία θα αποδειχθεί απαραίτητη για αυτή μας την προσπάθεια. Υπάρχουν δημιουργικές ιδέες εκεί έξω και το X Prize Foundation έχει στόχο να τις φέρει στο προσκήνιο.
Μιλήστε μας λίγο παραπάνω για το X Prize Foundation.

Το X PRIZE Foundation έχει να κάνει με την παρουσίαση ριζοσπαστικών σημαντικών ανακαλύψεων για το καλό της ανθρωπότητας. Παρουσιάζουμε καινοτόμους, υψηλού προφίλ διαγωνισμούς, που παρέχουν σε άτομα, εταιρείες και Οργανισμούς από όλο τον κόσμο το κίνητρο να βρουν απαντήσεις για τις σημαντικές προκλήσεις που επηρεάζουν σήμερα την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Τα βραβεία αποτελούν αποδεδειγμένα επιτυχημένο εργαλείο για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Ειδικά όταν το «μονοπάτι» για την εκάστοτε λύση παραμένει ασαφές. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά όταν η πρόοδος έχει για κάποιο λόγο «μπλοκάρει» και οι δυνάμεις της αγοράς, οι κυβερνήσεις και οι ΜΚΟ δεν μπορούν να δώσουν λύση. Επίσης κινητοποιούν επιχειρηματίες και χρηματικούς υποστηρικτές να σκεφτούν δημιουργικά πάνω στα σύνθετα προβλήματα της εποχής. Τα βραβεία X Prize χρηματοδοτούνται από δωρεές ιδιωτών και συνεισφορές εταιρικών χορηγών. Μιλάμε τόσο για μικρές δωρεές, που γίνονται μέσω της ιστοσελίδας μας (www.xprize.org), όσο και άλλες που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Βασικός άξονας των δραστηριοτήτων του ιδρύματος για τα επόμενα χρόνια φαίνεται να είναι ο τομέας «περιβάλλον και ενέργεια». Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους προχωρήσατε στη συγκεκριμένη επιλογή;
Οι συνεχώς μειούμενοι φυσικοί πόροι του πλανήτη, καθώς και το όλο και πιο σημαντικό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, απαιτούν την προσοχή των καλύτερων και πιο λαμπρών μυαλών σε όλο τον κόσμο. Τη δεδομένη στιγμή το X PRIZE Foundation διερευνά ποια βραβεία στο χώρο της ενέργειας και του περιβάλλοντος θα μπορούσαν να έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο. Ποια βραβεία θα μπορούσαν να προσελκύσουν σημαντικούς στοχαστές προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων για τα σημαντικά αυτά ζητήματα. Όταν αναφερόμαστε στην ενέργεια και το περιβάλλον, τα διάφορα προβλήματα έχουν παγκόσμια υπόσταση. Πράγμα που, σαφώς, σημαίνει πως χρειαζόμαστε παγκόσμιες καινοτόμες λύσεις.

Συγκαταλέγεστε στους υποψήφιους για ένα από τα βραβεία CEO of the Year Awards του αμερικανικού περιοδικού για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη CRO Magazine. Συγκεκριμένα, για το βραβείο που αφορά την κατηγορία Μη Κερδοσκοπικός/Μη Κυβερνητικός Οργανισμός. Θεωρείτε την υποψηφιότητα αυτή αναγνώριση του έργου σας;
Το γεγονός ότι το περιοδικό CRO επέλεξε να αναγνωρίσει το έργο που κάνουμε στο X Prize Foundation, αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα. Πρέπει να ξέρετε ότι τόσο εγώ όσο και όλοι όσοι αποτελούν μέλη της ομάδας του ιδρύματος είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην αποστολή μας. Και, φυσικά, το να τυγχάνει αναγνώρισης το πάθος σου αποτελεί πάντα ισχυρό κίνητρο.

Ποια πιστεύετε πως θα είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης στο μέλλον; Πώς μπορούν να δράσουν προληπτικά οι επιχειρήσεις, οι ΜΚΟ και οι πολίτες;
Ο κόσμος αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα τα οποία πρόκειται να επηρεάσουν το μέλλον μας. Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, το ενεργειακό ζήτημα και η φτώχεια είναι μερικά μόνο από αυτά. Ευτυχώς, όμως, κανένα πρόβλημα δεν είναι μη αναστρέψιμο ή αναπόφευκτο. Το X Prize Foundation εργάζεται για την παρουσίαση βραβείων που θα βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων για όλα τα ζητήματα. Και σε αυτό έχουμε συμμάχους μας τις επιχειρήσεις, οι οποίες διαπνέονται από ένα αίσθημα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης περισσότερο από ποτέ. Συμμετέχουν στον αγώνα για λύσεις, για καινοτομίες. Επιπλέον, ο κάθε ένας ξεχωριστά μπορεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια. Απλά βρίσκοντας περιοχές της ζωής του όπου μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όσο μικρή κι αν είναι αυτή. Ακόμη κι αν πρόκειται αποκλειστικά για την υποστήριξη και χρησιμοποίηση καινοτομιών που δημιούργησαν άλλοι.

Έχετε ελληνική καταγωγή. Υπάρχουν σχέδια για projects στη χώρα μας;
Όλα τα βραβεία X PRIZE έχουν στόχο την επίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ανοιχτά σε κάθε χώρα στον κόσμο. Θα με ενθουσίαζε να δω ελληνικές ομάδες να συναγωνίζονται για κάποιο από αυτά!
Person Report

Ο dr. Peter Diamandis γεννήθηκε το 1961 στο Bronx, αλλά έλκει την καταγωγή του από τη Λέσβο, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς του. Έχει σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή του Harvard και στο ΜΙΤ, απ’ όπου διατηρεί προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους στην Αεροναυπηγική, την Υγεία, την Τεχνολογία και τις Φυσικές Επιστήμες. Έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εξάπλωση της βιομηχανίας των ιδιωτικών διαστημικών πτήσεων και έχει δημιουργήσει αρκετές σχετικές επιχειρήσεις και Οργανισμούς.

Αποτελεί, επίσης, τον ιδρυτή και chairman του X PRIZE Foundation, ενός επιμορφωτικού μη-κερδοσκοπικού ινστιτούτου βραβείων, του οποίου η αποστολή είναι να συνδράμει την παρουσίαση καινοτόμων και ριζοσπαστικών προτάσεων για το όφελος της ανθρωπότητας. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία και επαίνου.
Πηγή: advertising.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...