5 Ιουν 2012

Οι αστυνόμοι ένα βήμα μπροστά από τους κλέφτες με όπλο τα μαθηματικά!

 
Νέο μαθηματικό μοντέλο εξισώσεων προβλέπει ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των εγκληματιών
Φοβού το νόμο αλλά κυρίως τα μαθηματικά!
Ένα βήμα μπροστά από τους κλέφτες φαίνεται πως θα βρεθούν οι αστυνομικοί στο γνωστό, μακραίωνο κυνηγητό. Στο πλευρό τους όμως θα έχουν τους μαθηματικούς. ....

Μια ομάδα μαθηματικών και άλλων επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες (UCLA) υποστηρίζει ότι μπορεί να προβλέψει ποιοι θα είναι οι επόμενοι στόχοι των κλεφτών. Και αυτό χάριν σε ένα νέο μαθηματικό - στατιστικό μοντέλο.

Οι ερευνητές, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό μαθηματικής ανάλυσης της Εταιρίας Βιομηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (SIAM) «Journal on Mathematical Analysis», αναλύοντας χωρικά και χρονολογικά δεδομένα από τις κλοπές που έχουν γίνει σε μια πόλη, μπορούν να εντοπίσουν «καυτά» σημεία εγκληματικότητας.

Μπορούν έτσι να υπολογίσουν κατά προσέγγιση -με μικρό περιθώριο στατιστικού λάθους όπως λένε-, σε ποιες περιοχές ή γειτονιές είναι πιθανότερο να συμβούν τα επόμενα κρούσματα κλοπών. Η πρόβλεψη αυτή θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει την αστυνομία να επικεντρώσει καλύτερα την αστυνόμευση.

Το νέο μοντέλο πρόβλεψης βασίζεται στην ανάλυση -με μαθηματικά «εργαλεία»- προτύπων και τάσεων σε σειρές δεδομένων, μια δραστηριότητα που μελετάται εδώ και δεκαετίες όχι μόνο στα φυσικά και βιολογικά συστήματα, αλλά και στα κοινωνικά, ώστε να προβλεφθούν μελλοντικές συμπεριφορές και συμβάντα.

Αυτή η αξιοποίηση των μαθηματικών, έχει ενταθεί τελευταία στο πεδίο της επιδεινούμενης εγκληματικότητας, καθώς έχει εμπειρικά παρατηρηθεί ότι οι κλοπές κι άλλες μορφές παρανόμων δραστηριοτήτων συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές στο χώρο και σε συγκεκριμένες περιόδους στο χρόνο.

Τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία, για παράδειγμα, δείχνουν ότι οι ληστές επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος... Οι νέες κλοπές τείνουν να συμβαίνουν συχνότερα είτε σε οικήματα που έχουν ήδη αποτελέσει στόχο των ληστών, είτε που γειτνιάζουν με σπίτια όπου έχουν γίνει ήδη κλοπές.

Ως βασικό κριτήριο για τους υπολογισμούς λαμβάνεται η εκτίμηση ότι οι κλέφτες «χτυπάνε» ανάλογα με την λεγόμενη «αξία ελκυστικότητας» που θεωρούν ότι έχουν τα σπίτια μιας γειτονιάς.

Αυτή η αξία, κατά τους ερευνητές, μετριέται με βάση το πόσο εύκολα ένας κλέφτης πιστεύει πως μπορεί να κλέψει ένα σπίτι, κατάστημα, γραφείο κλπ., χωρίς να συλληφθεί ή να έχει άλλες αρνητικές συνέπειες κατά την πράξη του.

Ένας χώρος που έχει ήδη γίνει στόχος κλοπής (όπως και τα γειτονικά οικήματα), έχει αυξημένη «αξία ελκυστικότητας» στα μάτια πολλών κλεφτών. Όσο πιο πολλές κλοπές συμβαίνουν σε μία περιοχή, τόσο αυτή γίνεται πιο ελκυστική στα μάτια των κλεφτών.

Αν σε μία γειτονιά ή ευρύτερη περιοχή, για κάποιο λόγο, δεν σημειωθούν απανωτές κλοπές, τότε η ελκυστικότητά της στα μάτια των επίδοξων κλεφτών μειώνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πηγή : 24h.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...