30 Ιουλ 2014

Από το δημοτικό στο γυμνάσιο: Τι πρέπει να έχετε κατά νου!!

Κάθε αρχή και δύσκολη!! Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο είναι, όντως, μια αρχή δύσκολη για όλα τα παιδιά, κυρίως γιατί συμπίπτει με την πρώτη τους γνωριμία με την εφηβεία. Ίσως αυτό το άλμα.....
από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να αποτελεί και το πιο ουσιαστικό και βαρυσήμαντο για την ανήλικη ζωή τους.
 Τα παιδιά μπαίνουν ξαφνικά σε ένα διαφορετικό μοντέλο διδασκαλίας και εκμάθησης, βιώνουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

- Βαθμολογούνται με αυστηρότερα κριτήρια από ό,τι στο δημοτικό.

- Οι βαθμοί καθορίζουν τη μετέπειτα σχολική τους πορεία.

- Στο τέλος της σχολικής χρονιάς παρακάθονται σε εξετάσεις.

- Οι καθηγητές έχουν περισσότερες απαιτήσεις από αυτά (π.χ. σωστή ορθογραφία και έκφραση, συμμετοχή στην τάξη, «Εδώ δεν είναι δημοτικό» -η συνηθέστερη φράση στο γυμνάσιο).

- Έρχονται σε επαφή με καινούρια μαθήματα (βιολογία, αρχαία ελληνικά).

- Έχουν πια λιγότερο ελεύθερο χρόνο από ό,τι είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

- Η ψυχολογία τους είναι διαφορετική (..πιο αντιδραστικά γίνονται τα περισσότερα παιδιά, διότι έχουν την ψευδαίσθηση ότι έχουν αυτοέλεγχο, ότι έχουν μεγαλώσει και επομένως δε χρειάζονται και πολλές υποδείξεις, έχουν κι άλλα ενδιαφέροντα κ.λ.π.).
Τι να κάνετε

- Να είστε υπομονετικοί και να ελέγχετε τη συμπεριφορά τους από κάποια απόσταση. Μη γίνετε καταπιεστικοί γιατί θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

- Μη θυμώσετε αν οι βαθμοί των πρώτων διαγωνισμάτων είναι χαμηλοί. Συζητήστε το μαζί και προσπαθήστε να εντοπίσετε τις αιτίες που οδήγησαν σε τέτοια αποτελέσματα.

- Αν χρειάζεται το παιδί ενισχυτική διδασκαλία κατά τις απογευματινές ώρες, αναζητήστε ειδικευμένο εκπαιδευτικό. Μην περιμένετε να μείνει ανεξεταστέο και μετά να ζητήσετε βοήθεια!

- Σε κάθε περίπτωση, επιδιώξετε επαφή με τους διδάσκοντες στο σχολείο. Η συνεργασία σας μαζί τους είναι σημαντική.

- Εξηγήστε στο παιδί σας τη σπουδαιότητα του σχολείου για το ίδιο και μην υποτιμάτε κανένα μάθημα. Όλα διαδραματίζουν το ρόλο τους.

- Αν οι χαμηλοί βαθμοί οφείλονται σε οκνηρή διάθεση από μέρους τους, η επιβολή κανονισμών/απαγορεύσεων, ίσως είναι χρήσιμη. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και να αποφύγετε τη σύγκριση με τα μεγαλύτερα αδἐρφια ή ξαδέρφια. Δεν έχουν όλοι τις ίδιες ικανότητες και ούτε έχουν τους ίδιους ρυθμούς (κάποιοι ενδεχομένως να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξοικειωθούν με την καινούρια πραγματικότητα).

- Το πιο σημαντικό από όλα είναι να δείχνετε στο παιδί ότι τα αγαπάτε όποιες κι αν είναι οι επιδόσεις του κι ότι οι καλοί βαθμοί και οι γνώσεις που παίρνει από το σχολείο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εφόδιο για το δικό του μέλλον. Δε διαβάζει για σας, αλλά για τον ίδιο του τον εαυτό!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...