27 Ιουλ 2014

Το γέλιο, η σοκολάτα, οι χαλαρές συνθήκες εργασίας και η έντονη ποδηλασία...κάνουν καλό στην καρδιά

Άνθρωποι που υφίστανται αδικίες και τις υπομένουν σιωπηλά έχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να πεθάνουν από την καρδιά τους σε σύγκριση με αυτούς που εκτονώνουν τον θυμό τους, ανακάλυψαν επιστήμονες. Όταν εκφράζετε τον θυμό σας, κάνετε καλό στην καρδιά σας, .....
διαπίστωσαν γιατροί στη Σουηδία. 
Η μείωση του στρες και των ωρών εργασίας σε συνδυασμό με την κατανάλωση σοκολάτας, το γέλιο και την έντονη ποδηλασία συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, συμφώνησαν οι ευρωπαίοι καρδιολόγοι , στο ετήσιο συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιολογίας.

Έρευνες που παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο δείχνουν ότι ο τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή είναι τα αποτελεσματικότερα μέσα πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περί τα 23,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν το 2030 σε ολόκληρο τον κόσμο από καρδιαγγειακές παθήσεις, δηλαδή 6 εκατομμύρια περισσότερα από σήμερα.
Προσπαθώντας να αποδείξουν ότι το γέλιο μπορεί να επηρεάσει απευθείας τη λειτουργία των αγγείων, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής της Βαλτιμόρης διαπίστωσαν εδώ και μία δεκαετία ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα έχουν μικρότερη αίσθηση του χιούμορ.

Παρουσιάζοντας σε εθελοντές αποσπάσματα μίας σοβαρής ταινίας -«Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν»- διαπίστωσαν ότι αυτό προκαλούσε συστολή των αγγείων, ενώ αντίθετα, η παρακολούθηση μίας κωμωδίας που προκαλούσε γέλιο είχε ως αποτέλεσμα τη διαστολή των αγγείων.

Η διαφορά της διαμέτρου στις δύο αυτές περιπτώσεις ήταν μεγέθους 30% έως 50%, «αντίστοιχη με τα αποτελέσματα που έχει η σωματική άσκηση ή η προληπτική χρήση στατινών». 
«Το συστηματικό γέλιο αποτελεί αναμφίβολα ένα στοιχείο ενός σωστού τρόπου ζωής για την αποφυγή των καρδιακών παθήσεων», σύμφωνα με τον Μάικλ Μίλερ, διευθυντή του Κέντρου Προληπτικής Καρδιολογίας.
Όπως επίσης, η κατανάλωση σοκολάτας. Ήδη γνωστή για τα ευεργετικά και αντιοξειδωτικά της χαρακτηριστικά, η σοκολάτα μπορεί να περιορίσει τους επιβαρυντικούς για την καρδιά παράγοντες.

Ο δρ. Όσκαρ Φράνκο και η ερευνητική του ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ εξέτασαν λεπτομερώς τα αποτελέσματα επτά ερευνών και κατέταξαν τους 100.000 που συμμετείχαν σε αυτές ανάλογα με την κατανάλωση σοκολάτας.

Στις πέντε έρευνες, «τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας συνδυάσθηκαν με τη μείωση κατά 37% του αριθμού των καρδιακών παθήσεων και κατά 29% των εγκεφαλικών επεισοδίων, σε σχέση με χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας».  
Δεν καταγράφηκε σημαντική συνέπεια της κατανάλωσης σοκολάτας επί των εμφραγμάτων.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφυλακτικότητα, στο μέτρο που η σοκολάτα είναι λιπαρή και γλυκιά και η υπερβολική κατανάλωση θα ευνοούσε την πρόσληψη βάρους, τον διαβήτη και… τις καρδιακές παθήσεις. 
Οι ερευνητές τάχθηκαν υπέρ της παρασκευής σοκολάτας με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων έχει επίσης σχέση με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Σύμφωνα με έρευνες της Τέα Λαλούκα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, μία απασχόληση με υψηλό βαθμό στρες, με υψηλές απαιτήσεις και περιορισμένο έλεγχο του τρόπου ανταπόκρισης προς τις απαιτήσεις αυτές αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς. Ακόμη περισσότερο όταν αυτά συνδυάζονται με πολλές ώρες εργασίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι εργάζονται, έχουν σε γενικές γραμμές καλύτερη υγεία από τους ανέργους, εκτός εάν υφίστανται υπερβολική πίεση για μακρές χρονικές περιόδους.

Για να είναι κάποιος σε καλή φόρμα χρειάζεται, σύμφωνα με τους καρδιολόγους, και άλλη μία ιδιαίτερη προσπάθεια:
Ποδηλασία, αλλά με έντονο ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα του δανού καρδιολόγου Πέτερ Σνερ. 
Συγκριτικά με τα άτομα που κάνουν ήρεμα ποδήλατο, όσοι επιδίδονται σε εντατική ποδηλασία κερδίζουν 5,3 χρόνια ζωής επιπλέον (3,9 οι γυναίκες) και όσοι ποδηλατούν με κανονικό ρυθμό κερδίζουν 2,9 χρόνια επιπλέον (2,2 οι γυναίκες).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...