31 Ιουλ 2014

Stop στο κρατικό χρήμα στα κόμματα, πράσινο σε ιδιώτες

Μειώσεις πάνω από 50% στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και εισφορές από ιδιώτες με ...ονοματεπώνυμο, προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή......
Το νομοσχέδιο υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπο Αθανασίου και προβλέπει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης διαπιστώνοντας ότι «στην Ελλάδα η υψηλή κρατική χρηματοδότηση είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε εξάρτηση των περισσοτέρων κομμάτων από το δημόσιο».

Παράλληλα καταργούνται τα ανώνυμα κουπόνια και προβλέπεται ονομαστικοποίηση των εισφορών στα κόμματα και τους βουλευτές ενώ για πρώτη φορά επιτρέπεται η χρηματοδότηση κομμάτων και βουλευτών από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.Το ύψος των εισφορών ιδιωτών προς ένα κόμμα ή έναν βουλευτή δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ ετησίως και θα υπάρχει έλεγχος των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών 6 μήνες πριν την διεξαγωγή εκλογών.

Ως προς την κρατική χρηματοδότηση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η τακτική κρατική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων μειώνεται από 1,02 τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους σε 0,5 τοις χιλίοις (-50%)των πραγματοποιηθέντων καθαρών εσόδων του ετήσιου κρατικού απολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής. Επιπλέον, το ποσοστό υπολογίζεται στο εξής επί τη βάσει υπαρκτών και όχι πιθανολογούμενων οικονομικών μεγεθών.

Η εκλογική κρατική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών μειώνεται από ποσοστό 0,22 τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους σε ποσοστό 0,08 τοις χιλίοις (-60%) των πραγματοποιηθέντων καθαρών εσόδων του ετήσιου κρατικού απολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κόμματα εκτιμώμενη χρηματοδοτηση 2013 (με βάση τις εκλογές του 2012) σε εκ. ευρώ με τον νέο νόμο (εκτίμηση)
ΝΔ 15,4 7,7
ΣΥΡΙΖΑ 14,1 7,05
ΠΑΣΟΚ 7,5 3,75
ΑΝΕΛ 4 2
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 3,75 1,88
ΔΗΜΑΡ 3,9 1,95
ΚΚΕ 3,4 1,7
Πηγή : thetoc.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...