26 Ιουλ 2014

Ηλιομαγειρέματα από σούπερ φούρνο

ΤΑ ΜΕΛΗ της ομάδας «Αυτάρκεια» με τον ηλιακό φούρνοπου έχουν εμπνευστεί και κατασκευάσει
Μία πρωτότυπη Ελληνική πατέντα
Μας προτρέπουν «να βγούμε απ' την πρίζα»... Και εν μέσω οικονομικής κρίσης αρκετοί είναι έτοιμοι να τους ακολουθήσουν. Πρόκειται για το δίκτυο «Αυτάρκεια», το οποίο κατασκευάζει και........
πουλά τους πρώτους ηλιακούς φούρνους στην ελληνική αγορά.

Μια πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα, δοκιμασμένη στο εξωτερικό, που αξιοποιεί την ηλιοφάνεια της χώρας μας και συνδυάζει την οικονομία με την προστασία του περιβάλλοντος.

Οπως αναφέρει το ethnos.gr, όλα ξεκίνησαν όταν έξι άνθρωποι που είχαν χάσει τις δουλειές τους αποφάσισαν να συστήσουν μια συνεργατική επιχείρηση, η οποία θα ασχολούνταν με ό,τι καταπιάνονταν έως τότε στον ελεύθερο χρόνο τους: με την αυτοσχέδια κατασκευή οικολογικών συσκευών.

Εκτός από τον χειροποίητο ηλιακό φούρνο, το δίκτυο έχει φτιάξει επίσης τον ηλιακό αναπτήρα, ο οποίος μπορεί να ανάψει ένα τσιγάρο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με τη βοήθεια δύο παραβολικών κατόπτρων.

«Είναι κάτι με το οποίο ασχολούμασταν χρόνια», εξηγεί στο «Εθνος» εκ μέρους της «Αυτάρκειας» η κυρία Χριστιάνα Βλαχάκη. «Εφαρμόζοντάς το στο σπίτι έχουμε διαπιστώσει σημαντική οικονομία στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επειδή με τον ηλιακό φούρνο Cook'n'go δεν χρησιμοποιείς ούτε την ηλεκτρική συσκευή ούτε τον κλιματισμό που θα άναβες μετά το μαγείρεμα στην πολύ ζεστή κουζίνα».

Διατηρεί τις βιταμίνες
Το οικογενειακό γεύμα χρειάζεται σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο για να ετοιμαστεί απ' ό,τι με τον συμβατικό φούρνο, όμως οι υπέρμαχοι του «ηλιακού» ψησίματος αντιτείνουν ότι πρόκειται για μαγείρεμα που δεν καταστρέφει τις βιταμίνες και προσφέρει πιο γευστικό αποτέλεσμα.

«Επιπλέον δεν χρειάζεται επίβλεψη ή επανατοποθέτηση με βάση τον ήλιο λόγω του αμβλυγώνιου σχεδιασμού του», λέει η κυρία Βλαχάκη.Οπως εξηγούν οι εμπνευστές της ιδέας, «η ενέργεια που εκπέμπει ο ήλιος στη Γη φτάνει τα 1.000 watt ανά τετραγωνικό μέτρο την ώρα. Αυτήν ακριβώς την ενέργεια χρησιμοποιούν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και τα φωτοβολταϊκά. Η ακτινοβολία συλλέγεται με κάτοπτρα και ανακλαστήρες σε έναν θερμοθάλαμο, παγιδεύεται και η θερμοκρασία αυξάνεται. Στην περίπτωση του ηλιακού φούρνου τον ρόλο του θερμοθάλαμου παίζει μια σακούλα ψησίματος, μέσα στην οποία τοποθετείται η γάστρα όπου ψήνουμε το φαγητό. Ετσι λειτουργεί και ο ηλιακός φούρνος, ο οποίος μπορεί να ψήσει και με παροδική συννεφιά, αρκεί να μην υπερβαίνει τα 20 λεπτά σε διάστημα μίας ώρας. Στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνονται και οι διαστάσεις του, αφού διπλώνει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παραλία, στο μπαλκόνι, οπουδήποτε».

Τιμές
Ενας ηλιακός φούρνος Cook'n'go, έτοιμος για χρήση, πωλείται στην τιμή των 63 ευρώ και περιλαμβάνει επίσης τη γάστρα στην οποία μαγειρεύεται το φαγητό. «Με 90 ευρώ μπορεί κάποιος να αγοράσει τον φούρνο Community, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ετοιμάσει πιάτα για 8 έως 10 άτομα ή να ψήσει ταυτόχρονα δύο διαφορετικά φαγητά», εξηγεί η κυρία Βλαχάκη, ενώ στην ιστοσελίδα του δικτύου (www.aftarkeia.org) παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για όποιον ενδιαφέρεται να κατασκευάσει μόνος του έναν ηλιακό φούρνο στο σπίτι.

Η «Αυτάρκεια» υποστηρίζει, επίσης, την επισκευή του φούρνου εφόσον χρειαστεί, ενώ παράλληλα έχει καταρτίσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βιωματικά παιχνίδια σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για παιδιά δημοτικού, το οποίο και έχει καταθέσει προς έγκριση στο υπουργείο Υγείας.

Τα ενδιαφέροντα της ομάδας επεκτείνονται στις μετακινήσεις, τις τηλεπικοινωνίες, τη θέρμανση με άξονα την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών με ελεύθερη πρόσβαση για όλους...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...