9 Απρ 2014

«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Μυκόνου

Θεατρική παράσταση από τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Μυκόνου, με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Το μεγάλο μας τσίρκο» σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Ένα έργο που, μέσα από αλληγορικά σατιρικά και δραματικά νούμερα, αλλά και.......
τραγούδια, κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία, τον Όθωνα και τους υπόλοιπους κυβερνήτες της ανεξάρτητης Ελλάδας ως τη Μικρασιατική καταστροφή και τον πόλεμο του ʽ40.

Στόχος του η αφύπνιση του ελληνικού λαού ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς, που του είχε τότε επιβληθεί αλλά και απέναντι σε κάθε είδους καταπίεση και λογοκρισία διατηρώντας αναλλοίωτη την επικαιρότητά του.

Το ανέβασμα του εμβληματικού έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το Μεγάλο μας Τσίρκο»,  που θεωρήθηκε «σταθμός» όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά  και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική Ελληνική ιστορία, αποτελεί από μόνο του γεγονός! Κι αυτό, διότι «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας.

Σαράντα ενα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, το Καλοκαίρι του ΄73 (λίγο πριν διακόψει τις παραστάσεις του το δικτατορικό καθεστώς), αλλά και πολλά χρόνια μετά την θριαμβευτική του πορεία στο τότε Θέατρο Ακροπόλ , η παράσταση από τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Μυκόνου, προσεγγίζει με σεβασμό, το έργο που καταχωρήθηκε στη ψυχή κάθε σύγχρονου Έλληνα σαν κάτι απόλυτα «δικό του».

O Σταύρος Ξαρχάκος, ο σπουδαίος συνθέτης και μουσικός που οι μουσικές του χαρακτήρισαν εκείνη τη πρώτη παράσταση του ΄73 με τους Τζένη Καρέζη, Κώστα Καζάκο, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Χρήστο Καλαβρούζο, Τίμο Περλέγκα και τον Νίκο Ξυλούρη στο τραγούδι.
Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο
9 & 10 Απριλίου 2014
Ώρα 20.30
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...