6 Δεκ 2012

5 αλλαγές στο τραπέζι για το φορολογικό

ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΣΒΗΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ «ΠΑΡΑ 5» 
Στενεύουν τα περιθώρια για την προώθηση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου.
Θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 11 του μηνός. Ακόμα και την ύστατη ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την τροποποίηση σημαντικών διατάξεων. Κρίσιμη είναι η σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών.......

Αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο επιβαρύνει 1.000.000 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, βελτιώσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, ενίσχυση 15% με 20% των οικογενειακών επιδομάτων για τρίτεκνες, πολύτεκνες οικογένειες και αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων είναι οι τέσσερις βασικές αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης προωθούν την αλλαγή του καθεστώτος αναστολών για περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής με στόχο όσοι πιάνονται στην τσιμπίδα των ελεγκτικών μηχανισμών ή να συμβιβάζονται και να πληρώνουν τις οφειλές τους ή να πηγαίνουν φυλακή.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης αλλά και πιθανά ισοδύναμα μέτρα θα συζητηθούν σήμερα αργά το απόγευμα σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τις ακόλουθες αλλαγές επί του προσχεδίου του φορολογικού νομοσχεδίου:

Αύξηση του τέλους επιτηδεύματος το οποίο καταβάλλουν περίπου 770.000 αυτοαπασχολούμενοι (εμποροβιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, λοιποί επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις) και 230.000 περίπου εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ και ΟΕ).

Το βασικό σενάριο προβλέπει αύξηση του τέλους από τα 500 στα 550 με 650 ευρώ κατ΄ έτος για την κύρια εγκατάσταση κάθε αυτοαπασχολούμενου και από τα 500 στα 900 με 1.000 ευρώ ή και ακόμη υψηλότερα για την κύρια εγκατάσταση κάθε εταιρείας.

Οσον αφορά στο υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σήμερα σε 300 ευρώ και αναμένεται να πάει στα 500 ευρώ. Με το μέτρο αυτό υπολογίζεται πως θα καταστεί δυνατό να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα από 170 έως και 270 εκατ. ευρώ.

Με τα επιπλέον έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος η κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει την ενίσχυση 15% με 20% των οικογενειακών επιδομάτων και τις βελτιώσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι αυξήσεις θα αφορούν τα επιδόματα για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «προσπαθούμε να βρούμε ισοδύναμα για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το επίδομα που δίνουμε για το τρίτο, το τέταρτο και το πέμπτο παιδί».

Σημειώνεται ότι τα νέα επιδόματα κυμαίνονται από 43,33 έως 130 € τον μήνα για τρίτεκνες οικογένειες με εισοδήματα μέχρι 33.000 €, από 60 έως 180 ευρώ τον μήνα για οικογένειες με τέσσερα παιδιά και εισοδήματα μέχρι 36.000 € και από 80 έως 240 € τον μήνα για οικογένειες με πέντε τέκνα και εισοδήματα μέχρι 39.000 €.

Βελτίωση της νέας φορολογικής κλίμακας, η οποία έχει τρεις συντελεστές φόρου, 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 36% για τα επόμενα 23.000 ευρώ (για το τμήμα από τις 25.001 έως τις 48.000 ευρώ) και 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 48.000 ευρώ. Πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συντελεστής 45% να επιβάλλεται σε πιο υψηλά κλιμάκια εισοδήματος, δηλαδή να ξεκινά πάνω από τις 50.000 ευρώ.

Παράλληλα επανεξετάζεται η κλιμάκωση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ, ώστε η μείωσή της να ξεκινά ενδεχομένως από επίπεδο ετήσιου εισοδήματος υψηλότερο των 18.000 ευρώ και να ελαφρυνθούν ακόμη περισσότερο τα μεσαία εισοδήματα. Εναλλακτικά συζητείται και σενάριο μείωσης του συντελεστή 45% στο 40%.

Αύξηση του φόρου στις καταθέσεις από το 10% στο 17,5% και όχι στο 15% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

«Μίνι» φορολογικό Στη Βουλή θα κατατεθεί ένα «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τη φορολογία εισοδήματος. Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε ο Γ. Στουρνάρας οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι σε γνώση του Eurogroup το οποίο συνεδριάζει στις 13 του μήνα με αντικείμενο την αποδέσμευση της δόσης.
Κώστας Τσαχάκης

Πηγή : ethnos.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...